Kedvenc balkonnövényeink

2022.03.03.

 

Muskátli: a legszebb nyári virág erkélyre, teraszra.

Azok, akik szeretik színpompás növényekkel elárasztani a tavaszi-nyári időszakban a teraszt, az udvart és az erkélyt, azok pontosan jól tudják milyen gyönyörű lehet egy szép futómuskátli.

Kora tavasztól az első fagyok beálltáig folyamatosan virágzik. Ragyogóan üde színeivel minden ablak, erkély és terasz dísze. Kora tavasztól egészen az első fagyokig virágzik. Április–május tökéletes időszak az ültetéséhez.

 

Petúnia:

 

A hagyományos petúnia is számtalan színben kapható, telt vagy szimpla virágú változatban, ám az elmúlt évek sztárja a mini futó petúnia, amely piros, sárga, narancssárga, vagy rózsaszín színű virágaival meghódította a kertbarátok szívét.

Választhatjuk bármelyik petúnia fajtát, látványuk lenyűgöző lesz az erkélyen, vagy teraszon, hiszen akár egy akasztós virágcserépbe, akár balkonládába, vagy falra akasztható cserépbe ültetjük, egész nyáron át dísze lesz otthonunknak. Bátran ültessük össze más csüngő növénnyel, pl. futó muskátlival, mézecskével, futó lobéliával, játszunk a színekkel és a formákkal. Ezeket a növényeket nagyságuk miatt naponta kétszer is kell locsolni egyszer reggel és egyszer késő délután. Soha ne öntözzük őket a déli erős napsütésben, mert kiégnek. A másik fontos tényező az állandó tápanyag utánpótlás, mert a növény méretéhez képes túl kicsi a cserép így a tápoldat már az első hónapban kifogy. Vagy helyezzünk el pár táprudat a virágföldbe vagy hetente kétszer adjunk az öntözővízhez speciális csüngő növények tápoldatot, így pótolva a fontos tápanyagokat a növények számára.

 

 

 

 

 

Leander

A leánder a napos balkonok egyik legkedveltebb és legszebb éke. Igazi mediterrán hangulatot varázsol a teraszra.

A leander (Nerium oleander) őshazája a mediterrán-térség, a Közel-Kelet, és India, ahol legjobban a tengerhez közeli vidékeket kedveli. Manapság a világon számos helyre betelepítették, de csak olyan helyen ontja júniustól egészen szeptemberig édes illatú, gyönyörű fehér, rózsaszín, piros, ibolyakék vagy sárga virágait, ahol meleg van és sok napsütés éri. Hazánk nyári klímája éppen megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy mi is tarthassuk ezt a szépséges fás szárú növényt. A leánder igényli a meleget és a sok napsütést, ezért a déli, napsütötte balkonokon kifejezetten jól érzi magát. A balkonra inkább a kisebb, törpe fajtákat válasszuk, melyek felnőttként is kényelmesen elférnek a teraszon, és nem növik ki a rendelkezésre álló teret.


Záporvirág (Gazania)

A záporvirág azért imádja a tűző napot, mert így pont úgy érezheti magát, mint hazájában, Dél-Afrikában. A záporvirág maga is úgy nézi ki, mint egy napocska, nagy, aranysárga színű virágaival, melyek a legforróbb balkonokon nyílnak a legnagyobb számban. Bár szereti a napot és a forróságot, a szárazságot már nem annyira, őshazájában víz közelében található, és a balkonládában is ügyelni kell arra, hogy a földlabdája soha ne száradjon ki. A közepes tápanyagtartalmú, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Folyamatosan ontja a virágait, ha rendszeresen kapja a tápoldatot, és az elnyílt virágokat mindig lecsípjük.

Bársonyvirág (Tagetes)

Sokan csak büdöskeként ismerik ezt a meseszép, bársonyos, tömött virágú dísznövényt, melyhez nem igazán illik ez a megnevezés, melyet az erős illatáról kapott.  Manapság azonban az egyik legnépszerűbb dísznövény, melyet kertbe és balkonládába egyaránt ültethetünk.

 

 

Csüngőverbéna (Verbena tenera)

A verbénák szintén a napkedvelő balkonnövények közé tartoznak, melyek egészen nyár végéig ontják virágaikat. A virágokat májustól egészen szeptemberig hozza. A földjét soha ne hagyjuk kiszáradni, mert arra nagyon érzékeny. A rózsaszín árnyalataiban pompázó virágai remekül párosíthatók más balkonnövényekkel. Akár ámpolnanövényként is díszítheti a napos erkélyt.

Balkon Aranya (Bidens ferulifolia)

Aranysárga, csillag alakú virágait májustól egészen az első fagyokig ontja. Rendkívül mutatós növény, önmagában is szemet gyönyörködtető virágzuhatagot alkotnak lecsüngő szárai. További előnye, hogy az eső sem árt neki, nem kell attól tartani, hogy leveri a virágokat. Gyors növekedésű növény. Szereti a sok vizet, a bőséges tápanyagot, és a napsütést.

Rézvirág (Zinnia angustifolia)

Ez a mutatós, elegáns növény fehér, krémszín, sárga és narancssárga színű virágaival díszíti a balkont. Hálás növény, mely a legkisebb gondoskodásért is bőséges virágzást ad cserébe. Kifejezetten a napos balkont kedveli, szívós, ellenálló, mely az esőt is eltűri.

 

Fokföldi kék margitvirág (Felicia amelloides)

Ez a kék virágú kedves növény imádja a napfényt, amin nem kell csodálkozni, ugyanis Dél-Afrika forró vidékeiről származik. Virágai egész nyáron folyamatosan nyílnak. Ám csak akkor ajándékoz meg bőséges virághozamával, ha rendszeresen öntözöd és tápoldatozod.

Angol muskátli:

Az angol muskátli valamivel érzékenyebb mint a hagyományos társa, viszont díszítőértéke miatt mindenképpen érdemes ültetni. Mindenképp szélvédett, félárnyékos, világos helyre ültessük. A tűző napot nem bírja.

 

Mézvirág – illatosternye 

Egy alacsony növésű elterülő habitusú egynyári dísznövény, amely rengeteg, apró mézillatú virággal kedveskedik nekünk szinte egész nyáron át. A mézvirág eredetileg Dél-Európából származik, de ma már egész Európában közkedvelt dísznövény vált belőle. Azt talán kevesen tudják, hogy a mézvirág remekül megél a sziklakertekben és a szárazon rakott kőfalakban is, mivel kevesebb vízzel is beéri, mint a többi egynyári dísznövény.

Fukszia

A fukszia víz, pára és tápanyagigényes növény, ezért gondoskodni kell rendszeres öntözésről, valamint tápanyag utánpótlásról is, jó, ha eleve tápanyag dús talajba ültetjük. Tűző napot, és a túlzott meleget nem szívleli, ezért bátran választhatjuk helyéül a balkonunk egy árnyékosabb szegletét.

 

 

https://viragosteraszok.hu/wp-content/uploads/2022/02/viragos-teraszok-logo-b.png
+36204668945
info(kukac)viragosteraszok.hu
Szolgáltatás egész Magyarország területére érvényes. Ingyenes kiszállítás Budapesten

Kertészek Budapest kertészeti szolgáltatások

Minden jog fenntartva! A képek illusztrációk! Minden ár bruttó ár 0% AAM.