Az erkély fekvése szerint válassza meg a virágokat!

2022.02.22.

Milyen növényeket ültessünk a keleti és nyugati fekvésű erkélyre?

Az első reggeli napsugarakat, a kora délelőtti meleget és a kellemes délutáni árnyékot a következő növények kedvelik:
Bakopa – főleg függőcserepekben mutatós.
Kerti iszalag – igénytelen futónövény, mely kedveli, ha gyökerei a vízben, levelei a napon vannak. Vigyázzunk a túlöntözéssel!
Lobélia – az apró virágok fejlődéséhez elegendő napfényre van szüksége.
Margaréta – igénytelen növény, kezdő kertészeknek is ajánlják.
Begónia – a közvetlen napsütés ártalmas számára, de a mérsékelt napsütés kedvez a virágzásnak.

 

A díszcsalán gyönyörű leveleivel minden keleti és nyugati fekvésű erkély dísze lehet.

 

 

Az északi fekvésű erkély virágai
A kevésbé napsütött erkélyen is lehetnek gyönyörűen nyíló virágaink. Az északi fekvésű erkélyt a következő virágok tehetik szebbé:
Begónia – a csüngő vagy egyenes növésű, bőséges, telt virágzatú növény kellő nedvességet igényel, de érzékeny a túlöntözésre.
Árvácska – a tarka, alacsony virágok ellenállóak a tavaszi fagyokkal és a széllel szemben is.

Az árvácskának több, mint százféle szín- és méretváltozata létezik
Borostyán – az örökzöld kúszónövény kívülről és belülről is szebbé teszi erkélyét, akkor is, ha nagyon kevés napsütés éri, de akkor is, ha egész nap a tűző napon van. Egyetlen dologra van szüksége – ez pedig az elegendő nedvesség.
Fukszia – a forró napsugarakkal szemben sokkal inkább előnyben részesíti a félárnyékot és a rövid délutáni napot. A virágzás érdekében más fajokkal ellentétben gyakoribb trágyázást igényel.
Az északi fekvésű erkélyt a díszdohány, a nebáncsvirág, a hortenzia, a meténg és a díszfüvek is .

Sajnos sok lakásban látom, hogy az erkélyek üresen állnak nyáron, vagy épp tárolónak használják. Nincs is ennél szörnyűbb látvány. Pedig az erkély egy gyönyörű virágos kert is lehetne. Nézzük, hogyan varázsoljunk oázist erkélyünkre.

Az első és legfontosabb lépés hogy vizsgáljuk meg milyen fekvésű az erkélyünk. Ha csak délelőtti vagy délutáni napot kap az még jó, de ha egész nap odasüt a nap, akkor át kell gondolni milyen virágot is ültessünk.
Az erkélyre több megoldás közül is választhatunk. Ott van, mindjárt az erkély korlát ahová felakaszthatunk balkonládát és ültethetünk futó muskátlit, futó petúniát, vagy más színes virágot. Az elszáradt virágokat szedjük le folyamatosan futó növényeinkről, és érdemes rendszeresen visszavágni őket, mert így erős és dús növényeket kapunk. Ne feledkezzünk el a heti tápoldatozásról sem. Futó növény helyett ültethetünk álló muskátlit, vagy vegyes egynyári virágokat is a ládákba.

Ha egész nap oda tűz a nap, érdemes az álló muskátlit, vagy napvirágot, büdöskét, paprikavirágot választani, mert ezek jól viselik a meleg nyári forróságot is. Fontos hogy a ládákban levő növényeket csak reggel vagy késő este öntözzük meg, mert ha napközben a legnagyobb melegben öntjük, rá a vizet könnyen kiégethetjük a virágokat.

 

De mit ültessünk a virágtartókba?

A választék hatalmas. Egynyári palánták, évelő növények: liliomok, hagymás virágok, dáliák, begóniák, szarkaláb, őszirózsa, törpe napraforgó, szegfű és sok más színes virágból állíthatjuk össze erkély kertünket.  Ha azt szeretnénk, hogy ne csak szép, de hasznos is legyen erkélyünk virágai és növényei, ültessünk fűszernövényeket. A bazsalikom, a zsálya, rozmaring, oreganó, majoránna, mind jól viselik a nyári tűző napot, és így egész nyáron át szüretelhetjük a saját fűszereinket, erkélyünkről, a felesleget pedig fagyasztóban tárolhatjuk.
Ha nagyobb mutatós növényt látnánk szívesen minden nap, akkor válasszunk a mediterrán jellegű hibiszkuszt, leandert, levendulafát, rózsafát, vagy banánfát, citromfát, eukaliptuszt.

A színviláguk és illatuk ezeknek a növényeknek páratlan, és szintén jól viselik a meleg nyári napsütést. Gondoskodjunk a megfelelő méretű virágtartóról, mert ezeknek a növényeknek fontos a megfelelő tápanyagforrás.
Árnyékos teraszra tehetünk ki hortenziát, szobanövényeket is. A falakra tegyünk rácsot, és futassunk rá, golgota virágot, hederát, futóbabot, lilaakácot, vagy más futó növényt, ezeket folyamatos metszéssel tudjuk kordába tartani.

A mediterrán hangulatot, speciális teracotta virágtartókkal, és mediterrán növényekkel, fűszernövényekkel, leanderrel, levendulával, bougenvillával, banánfával tudjuk létre hozni.

 

De akár falusi kert hangulatát is varázsolhatunk erkélyünkre, minél több szín felhasználásával, régies kopott vagy repesztő lakk használatával ódonná varázsolt tárgyakkal. Ha romantikus hangulatra vágyunk használjuk sok rózsaszín és fehér színt, és bútort, valamint növényeket.
Ne csak virágokat ültessünk ki erkélyünkre, hanem egy stílust egy életérzést is hozzunk létre úgy, hogy a színeket, a tárgyakat és a növényeket összekombináljuk. Használjunk fel színes textíliát, poharakat, szalvétát, napernyőt és más kelléket.

 

https://viragosteraszok.hu/wp-content/uploads/2022/02/viragos-teraszok-logo-b.png
+36204668945
info(kukac)viragosteraszok.hu
Szolgáltatás egész Magyarország területére érvényes. Ingyenes kiszállítás Budapesten

Kertészek Budapest kertészeti szolgáltatások

Minden jog fenntartva! A képek illusztrációk! Minden ár bruttó ár 0% AAM.